top of page

Visie op werkgeluk en leren

De meeste mensen zijn in hun leven tussen de 50.000 tot 90.000 uur aan het werk. Dan kun je maar beter iets doen waar je blij van wordt. Door te investeren in het persoonlijke werkgeluk van medewerkers, zorg je als organisatie voor een gezonde en positieve werkomgeving, waarin collega's zich gewaardeerd, betrokken, verbonden en ondersteund voelen. Ik zet de medewerker op 1!

Ontmoeten en onthaasten

Duurzaam werkgeluk betekent het regelmatig ervaren van positieve gevoelens en emoties en een algemene tevredenheid met het eigen werkleven. Hierbij kan een collega, onder allerlei omstandigheden genieten van de uitdagingen die het werkleven biedt. Werken aan werkgeluk begint met ontmoeten en onthaasten. Dit zijn de uitgangspunten van mijn training en coaching. Samen uit de waan van de dag stappen, even stilstaan, te evalueren, analyseren en te reflecteren op waar je mee bezig bent.  Zodat je voor jezelf een goede balans en cadans tussen werk, persoonlijke tijd en rust realiseert.   

 

Methodiek Uniek Werkgeluk

Voor iedere medeweker is werkgeluk uniek. Mijn eigen ontwikkelde methodiek bestaat uit drie belangrijke stappen: 

Stap 1: kennis en inzicht in de factoren van werkgeluk.

Stap 2: weten welke invloed je als medewerker kunt uitoefenen.

Stap 3: het toepassen van praktische, kleine, positieve stapjes oor duurzaam werkgeluk.

 

 

 

 

Factoren van werkgeluk

Er zijn verschillende factoren die in meer of mindere mate aanwezig moeten zijn voor het ervaren van werkgeluk.

Er zijn factoren waar een collega zelf grote invloed op heeft, zoals plezier, voldoening, talenten en autonomie. En er zijn factoren waarbij jouw collega meer afhankelijk is van een ander, zoals de organisatie, een leidinggevende of een andere collega. Dit zijn verbinding, vertrouwen, zingeving en waardering. Door elke training te starten met een werkgelukscan wordt duidelijk welke factoren belangrijk zijn en aan welke factoren tijdens de training aandacht moet worden besteed. Zo wordt elk programma op maat ontwikkeld en is elke training persoons- en doelgericht. 

 

Invloed 

Wanneer een collega kennis en inzicht heeft van de factoren van werkgeluk, wordt er aandacht besteed aan de invloed die een collega heeft. 

Gebruikte methoden in de training en coaching, zijn onder andere 

  • de broaden and buildmethode van Fredrickson.

  • de cirkel van invloed van Covey.

  • de roos van Leary.

  •  het model van Eisenhower.

  • het model van McClelland /Lewis.

Duurzame gedragsverandering

De kracht ligt in duurzame gedragsverandering. Daarom combineer ik training en coaching. Om je gedrag te veranderen moet je intrinsiek gemotiveerd zijn, de vaardigheden hebben en de gelegenheid hebben, maken of krijgen. Hiervoor zijn drie elementen bepalend.

  1. Je hebt een concreet en praktisch doel.

  2. Je hebt gedrag wat je kunt voordoen en nadoen.

  3. Je hebt technieken die je gedrag op gang helpen en houden.

Met deze drie elementen gaan we uitgebreid en praktisch aan de slag. Steeds in kleine, positieve stapjes richting het gewenste gedrag. We oefenen aan welke knoppen je kunt draaien voor meer werkgeluk en elke collega wordt eigenaar van zijn of haar unieke persoonlijke werkgeluk, waardoor ze meer veerkracht en werkplezier ervaren. 

 

Samenwerkend leren

Door samenwerkend te leren en betekenisvolle ervaringen te delen met elkaar, krijgen collega's nieuwe inzichten en leren te kritisch te denken en te handelen. En omdat werkgeluk voor iedereen anders is, wordt het ook steeds vanuit verschillende perspectieven benaderd.  De meeste training en coaching vindt plaats in een andere omgeving dan de werkomgeving. In een rustige omgeving zijn mensen beter in staat om hun focus te houden en hebben ze geen werk-gerelateerde afleiding. Een andere omgeving helpt om mentaal op te laden en stress te verminderen. Dit heeft een positieve invloed op het algehele welzijn en de veerkracht. Er zijn verschillende locaties beschikbaar waar training en coaching kan plaatsvinden. Veelal in een omgeving met veel natuur. 

Methodiek Uniek Werkgeluk.png
bottom of page